Beker (intern), Intern, Uitgelicht, Uncategorized, Volwassenen

Afstand

Afstand

De nummers 4 tot en met 7 stonden erg dicht op elkaar in het klassement. Het puntenverschil was minder dan een remise. Verliezen was kans op zakken. Zo ook de nummers 9 tot en met 11. De top drie hield zich aan de verkeersregels, geen bumperkleven. De spanning was hoog. De schakers zaten supergeconcentreerd achter de stukken.

Ondanks dat Boss niet meedeed wegens deelname aan het Tatasteeltoernooi met meer leuke dan minder leuke resultaten, hadden we toch een mooie opkomst van zeven partijen. Daarvan één partij uit de kwartfinale van de beker. En een wijziging van een parameter (geen schaakterm) in het indelingsprogramma, waardoor meer ronden tussen een revanche.

Duister – Kruiswijk   1−0
Een kwartfinalepartij van de beker. Beide heren hebben goede herinneringen aan de Caro Kann met zwart.  Met wit is een ander verhaal. Een nieuwtje van Kruiswijk met zwart in de klassieke Caro Kann. De Kruiswijkvariant, pakte aanvankelijk goed uit voor Kruiswijk. Duister zat behoorlijk te prutsen in de opening. Een stunt was in de maak. Helaas wist Kruiswijk het voordeel niet verzilveren in het eindspel.

Timmerman – Burger   1−0
Timmerman was opgeklommen naar de vijfde plek met Burger op ruime afstand op twee. Burger was gebrand op aansluiting met Duister op één. Burger met zwart koos voor de Siciliaan. Dat is lef hebben tegen de doorgewinterde Grandprix-attack van Timmerman. Doch Burger, voorbereid (?), haalde meteen de angel uit de attack. De partij ging gelijk op tot aiaiai op zet 21 de hersencellen van Burger op tilt gingen. Foutje… kwaliteit en pion op achterstand. Burger opende de stappenplannentrukendoos. Timmerman bleef cool.

Olthof – Kok   1−0
Spannend, mooi en gewaagd. De toeschouwers zagen in de opening en het middenspel van de partij van Kok met zwart tegen Olthof hoe schaken werd verheven tot poëzie. Na wat lieflijk geschuif werd snel afgewikkeld naar een taai eindspel. Vechtschaak en zoeken naar gaatjes. Eén van de twee pluspionnen van Olthof zag het licht aan het eind van de lange tunnel en werd een dame.

Willemsen – Spijkerman   0−1
Willemsen probeerde in het Damegambiet een nieuwe variant uit. Pb1-c2. Dat bleek onreglementair. Voorbereiding buitenspel. Misschien kwam daarom Spijkerman met zwart iets beter uit de opening. Je weet het niet. Dat iets beter uit de opening werd nog beter in het middenspel. Tactische wendingen kwamen in beeld en uiteindelijk met succes uitgevoerd.

Vermulst – Koekkoek   1−0
Koekkoek met zwart kwam ontevreden uit de opening. Vermulst dwong Koekkoek tot het verdedigen van een nogal open koningsstelling. Dat gaf Vermulst de mogelijkheid om op de damevleugel wat pionnen op Vermulsiaanse wijze op te vegen. Koekkoek verdedigde met hand en tand, joeg de witte koning van g1 naar b2. De zwarte stelling stond echter zo open dat een torenoffer tegen een paard noodzakelijk was. Vermulst drukte vervolgens door en de winst binnen.

Van Lier – Lambrechts   remise
Van Lier zette met wit de stelling van Lambrechts behoorlijk vast met pionnen op de koningsvleugel. De zwarte stukken konden moeilijk ontwikkeld worden. Op het moment dat Lambrechts de grootste dreiging leek op te lossen, kwam Van lier sterk terug, ziet echter een matcombinatie over het hoofd. Er kwam een ongelijke-lopers-eindspel op het bord, waarin van Lier twee pluspionnen niet kon verzilveren.

Haider – Keijzer   1−0
Vrolijk meldde zich een nieuwe schaker op de Baarnse schaakverenging. Ik ben Haider Sjaroefi. En ik was vergeten te vragen hoe je dat schrijft. Excuus. Wordt vervolgd. (Zeg maar) Haider mocht met wit aantreden tegen Keijzer. Haider introduceerde een voor de Baarnse schaakclub nieuwe opening, waar Keijzer geen goed antwoord op had. Twee zwarte lopers in de ruil voor drie pionnen was voor Haider genoeg om de partij gedegen uit te schuiven.

Uitslagen ronde 17
Duister  - Kruiswijk 1−0
Timmerman - Burger   1−0
Olthof  - Kok    1−0
Willemsen - Spijkerman 0−1
Vermulst - Koekkoek  1−0
Van Lier - Lambrechts remise
Haider  - Keijzer  1−0

Stand na ronde 17
1. Duister  684
2. Burger   560
3. Olthof   542
4. Timmerman 502
5. Spijkerman 484
6. Breukers  479
7. Schram   454
8. Bijleveld 403
9. Kruiswijk 355
10. Lambrechts 352