2010

Achttal speelt spannend gelijk

Vrijdagavond 18 februari speelde het achttal van Baarn tegen Zeist 2. Het resultaat was een spannende wedstrijd en een zeer spannende ontknoping. Helaas wist Baarn net niet aan het langste eind te trekken, waar dat wel verdiend was geweest.De score ging lange tijd gelijk op. Op bord 5 moest Yme Brantjes zich al snel gewonnen geven, nadet zijn tegenstander een stuk had ge-offerd. Yme koos er voor om een kwaliteit te geven om te kunnen blijven spelen, maar zijn tegenstander wikkelde af naar een gewonnen eindspel met een pion meer. Ed Duister compenseerde de score door te winnen op bord 4. Zijn tegenstander had een pionzet in het centrum onderschat en toen ook nog eens Ed’s dame binnenkwam op de flank was het alleen nog maar een kwestie van tijd.

Op bord 3 werd duidelijk beter gespeeld door de tegenstander van Daan Lensink. Na een dubieuze opening zag hij zijn tegenstander langzaam naar voren drukken en moest uiteindelijk te veel geven om nog een redelijke partij te kunnen spelen. Na Daan’s verlies was het nu Kasper Wieger’s beurt om een gelijke score te maken. Deze won een stuk en daarmee ook het punt.

Henri Spijkerman op bord 7 kreeg inmiddels remise aangeboden. Dit was een mooi moment om te gaan inventariseren hoe het Baarnse team ervoor stond. Invaller Werner Raudenbusch op bord 8 had een iets minder, maar theoretisch remise eindspel gekregen. Ashley Krishnasing op bord 1 leek beter te staan, maar zat in erge tijdnood. Op bord 2 had Jan Overbeek wellicht net iets te snel afgewikkeld, maar zijn tegenstander stond nog altijd flink onder druk door een kleine kwaliteit.

In overleg besloot Henri remise aan te nemen. Wat hierna gebeurde is te zien in onderstaand filmpje.

Werner Raudenbusch speelde een verkeerde zet en verloor. Ashley kwam goed uit zijn tijdnood en wist een stuk te krijgen voor een doorgestoten pion. Hierna was het einde in-zicht. De echte spanning was op bord 2, waar Jan door wist te stoten, maar aan zeven seconde net onvoldoende had om mat te zetten met een dame.

De eindstand is dus 4-4.

Analyse-avondjes
Wat wellicht aan het spannende spel van Baarn heeft bijgedragen zijn de analyse-avondjes die traditioneel in de week voor een externe wedstrijd gehouden worden. De volgende keer zal de analyse-avond ge-opend zijn voor alle ge├»nteresseerden van de schaakvereniging. Meer informatie volgt.—Daan Lensink