Intern, Volwassenen

Aanraken is zetten

Aanraken is zetten

Na vier ronden in de interne schaakcompetitie vinden we de bekende namen terug in de top van het klassement. Opvallend was wel het verlies van clubkampioen Pascal Losekoot tegen Kasper Wiegers. De twee nieuwe leden die vorige week zo goed waren begonnen, hadden het nu moeilijker. Bij de andere partijen bleek dat het belangrijk is de schaakregels te kennen.

“ Aanraken is zetten” is zo’n schaakregel die bij jeugdspelers al vroeg wordt onderwezen. Bedoeld wordt dat als je een stuk van het bord oppakt, dat je er dan ook daadwerkelijk een zet mee moet doen. Het stuk terugzetten en dan een zet met een ander stuk spelen, dat mag niet volgens de regels. Vrijdag had die regel in twee partijen vervelende gevolgen. Rienk Andriessen pakte zijn paard en zette het per vergissing twee velden vooruit. Tegenstander Martijn Kruiswijk maakte duidelijk dat het paard zo niet springt en dat Andriessen dus een andere moest spelen. Maar helaas, bij alle legale zetten met het paard kon het daarna geslagen worden. Andriessen had dus maar wat graag het paard laten staan en met een ander stuk een zet gedaan. Maar dat mocht niet, aanraken is zetten!

In de partij tussen Isaac Schipper en Johan Vermulst kwam dit thema zelfs twee keer voor. Eerst was het Vermulst die een pion vooruit speelde, inzag dat het geen goede zet was en de pion terug in de beginpositie bracht, waarna hij zich de regel realiseerde en de zet alsnog uitvoerde. Schipper was zeer goed uit de opening gekomen en leek met een toren meer op de overwinning af te stevenen. Maar Vermulst gaf zich niet zo maar gewonnen. Met een heel fraaie aftrekaanval viel hij de vijandelijke dame aan én gaf hij tegelijkertijd schaak. Schipper zag alleen de eerste dreiging en speelde zijn dame weg. Aangezien hij daarmee het schaak niet ophief, moest hij een andere zet spelen. Met de dame wel te verstaan, want aanraken is zetten. En dus zat er niks anders op dan met de dame de loper te slaan die schaak gaf. Daar was Vermulst blij mee, want hij kon vervolgens de dame slaan en daarna de winst binnenhalen.

Nieuwe leden

Nelly Khalioullina en Arthur Stemmer waren een week eerder sfeer komen proeven op de clubavond van de Baarnse Schaakvereniging. Dat leverde beiden gelijk een winstpartij op, en dat smaakte blijkbaar naar meer, want beiden lieten weten definitief lid te willen worden. Hopelijk blijven ze bij hun besluit, want deze ronde verliep minder voorspoedig. De tegenstand was dan ook wel wat zwaarder. Khalioullina nam het op tegen Marco Meijer. Ze hield lang stand, maar toen Meijer een vrijpion richting promotie kon dirigeren, was het toch over. Stemmer ging ook gelijk op tegen Thur Breukers, maar ook hier was het de ervaring die aan het langste eind trok.

Helemaal gelijk op gingen Thijs Michels en Daniel Dijkstra. Zij tekenden dan ook voor de enige remise van de avond. Rob Boss en Henk Meeuwissen hadden beiden nog niet weten te winnen dit seizoen. Voor Meeuwissen blijft deze situatie ongewijzigd, aangezien Boss een overwinning liet noteren. Ook Conrad Keizer, vorig seizoen zo sterk begonnen, haalde zijn eerste overwinning. De aanval van Mario Lambrechts sloeg niet door en met een dame minder was het onbegonnen werk. Freek Beekhuis speelde pas zijn eerste partij van deze competitie en die wist hij gelijk in winst om te zetten. Erik van Lier had het nakijken.

Top

Na vier ronden staan de bekende namen al weer in de top tien. Verrassend is de derde plaats van Ton Koekkoek, die vrijdag niet speelde. Verder zijn het vooral de spelers van het eerste team die domineren. Ashley Krishnasing leidt het klassement. Henri Spijkerman deed een poging zijn eerste nederlaag toe te brengen, maar dat lukte niet. Krishnasing rekende beter en liep door zijn overwinning uit op de naaste belagers. Directe achtervolger is niet meer Pascal Losekoot, maar Kasper Wiegers. Clubkampioen Losekoot speelde een opening waarin hij minder thuis was. Wiegers voelde zich prima, maakte goed gebruik van de kansen die hij kreeg en won verdiend. Ed Duister kreeg ook goede kansen tegen Yme Brantjes. Maar Duister verzilverde deze niet en in deze partij was het Brantjes die de beste was. Werner Raudenbusch dacht enige tijd dat hij Daan Lensink nu toch een keer op remise kon houden. Maar daar nam Lensink geen genoegen mee. Hij speelde door tot de winst binnen was.

 

Uitslagen ronde 4

Krishnasing       – Spijkerman 1−0

Wiegers              – Losekoot      1−0

Duister                – Brantjes        0−1

Raudenbusch   – Lensink          0−1

Van Lier              – Beekhuis      0−1

Khalioullina       – Meijer           0−1

Keijzer                – Lambrechts   1−0

Andriessen       – Kruiswijk       0−1

Breukers            – Stemmer      1−0

Boss                     – Meeuwissen   1−0

Schipper             – Vermulst      1−0

Michels               – Dijkstra          ½−½

 

Stand aan kop

1       Krishnasing    173,0

2       Wiegers          143,0

3       Koekkoek      116,0

4       Lensink           115,0

5       Brantjes          111,0

6       Losekoot        104,0

7       Van Schaik     93,0

8       Spijkerman    86,0

9       Meijer             84,0

10     Michels           80,0

 

Vrijdag wordt ronde vijf van de interne competitie gespeeld. Het Rode Kruisgebouw aan de Penstraat is tevens het decor van een unieke gebeurtenis. Het Baarnse bekerteam speelt voor het eerst in de landelijke beker. Tegenstander is PSV/Dodo uit Putten. Het tweede achttal van Baarn speelt een uitwedstrijd in De Bilt.

3 comments

  1. Weer een prima verslag, Marco. Enige kritiekpunt: je schrijft dat Vermulst gewonnen heeft, maar bij de uitslagen staat winst voor Schipper!?

  2. Dat was, zo heb ik vernomen, door de intern wedstrijdleider verkeerd ingevoerd. De schrijver had dus gewoon gelijk!

Comments are closed.