Intern, Uncategorized, Volwassenen

A2-schaakjeugd ook te sterk voor senioren

Mees Heeringa in actie tegen Rienk AndriessenHet A2-jeugdteam is vorige week kampioen geworden door Hoogland met 4-0 te verslaan. Ze mogen het volgend seizoen laten zien in de landelijke jeugdcompetitie. In de interne competitie gingen enkele routiniers grof onderuit tegen enkele van die A2-jeugdspelers. Het senioren bekerteam speelde vrijdag ook tegen Hoogland, maar had minder succes. 

Twee jeugdleden van het A2-team speelden vrijdag ook mee in ronde 25 van de interne seniorencompetitie. Nadat ze zich het overwinningsgebak goed hadden laten smaken, gingen Mees Heeringa en Freek Beekhuis er hard tegenaan. Heeringa trof routinier Rienk Andriessen, doorgaans een zeer oplettend en voorzichtig schaker. Dit keer ging het echter mis. Door een onverklaarbare zet, creëerde hij een mat-in-1-mogelijkheid voor zijn jeugdige tegenstander.

Beekhuis had het moeilijker tegen routinier Johan Vermulst. Door twee pionnen te offeren tegen een stuk verschafte Beekhuis zich een gevaarlijk aanvallende stelling. Vermulst verdedigde echter nauwkeurig en Beekhuis kwam er niet door. Toen vervolgens bijna alle stukken geruild werden, leek het vervolg onduidelijk. Vermulst had beter niet kunnen toestaan dat alle stukken van het bord gingen, want daardoor ging Beekhuis het eindspel in met meer vrijpionnen dan hijzelf nog had. Ook deze jeugdspeler won dus zijn partij.

Kasper Wiegers – ook een jeugdspeler, maar van het A1-team – ruilde een paard tegen de g-pion en h-pion van Conrad Keijzer en pende met zijn loper het paard op f3. Keijzer wist op geen enkele manier aan deze ‘eeuwige’ penning te ontkomen. Wiegers profiteerde optimaal door zijn h-pion in volle vaart op te laten stomen naar h2 en vervolgens zijn toren binnen te laten komen op dezelfde h-lijn. In 18 zetten was het pleit beslecht voor wit.

Paarden verliezen van lopers

Na de opening had Rien van Brummelen zijn beide paarden nog. Bert van Klingeren had er geen meer, want die waren geruild voor de lopers van Van Brummelen. Goed samenwerkende lopers zijn goud waard, maar dat geldt ook voor paarden, terwijl die bovendien nogal eens onverwachte zetten kunnen doen. Van Brummelen manoeuvreerde echter verkeerd met een paard en dat kostte hem de partij. Ook in de partij tussen Martijn Kruiswijk en Thijs Michels was het paarden tegen lopers. De lopers van Michels wonnen hier ook, nadat de aanval van Kruiswijk een halt was toegeroepen.

Ondanks kwaliteitsverlies wist Henk Meeuwissen zijn stelling keurig dicht te houden en zette hij alles op alles om Ger Oldekamps torens te beletten binnen te dringen. Oldekamp slaagde hier uiteindelijk wel in door zijn koning helemaal om te spelen en wist hierdoor een gewonnen stelling te bereiken. Wat er toen gebeurde kan alleen worden omschreven als dubbele schaakblindheid: in enkele zetten gaf Oldekamp twee stukken en daarmee de partij weg.

Pascal Losekoot en Rob Boss openden Siciliaans waarin Boss al snel e7-e5 speelde en zich daardoor opzadelde met een lastig te verdedigen pion op d6. Losekoot combineerde de aanval op die pion vakkundig met een koningsaanval. Boss verdedigde zich lange tijd creatief, maar bezweek uiteindelijk onder de druk.

Ed Duister en Henri Spijkerman speelden een dameloos maar ingewikkeld middenspel, waarin Spijkerman een speculatief stukoffer deed. Duister kwam evenwel met een geniepige tussenzet, die gelijk hardhandig een einde maakte aan alle speculatie en winst op slag verzekerde.

 Halve finale

Het bekerteam van de Baarnse Schaakvereniging was doorgedrongen tot de halve finale van de regionale bekercompetitie. Dat was al een prestatie van formaat. In een thuiswedstrijd tegen het bekerteam van Hoogland werden spannende partijen gespeeld. Baarnaar Yme Brantjes nam al snel genoegen met remise. Het duurde tot laat in de avond toen Ashley Krishnasing zich op het eerste bord vergaloppeerde en verloor, terwijl Waldemar Moes vrijwel gelijktijdig zijn partij op bord 2 won. Op bord 4 bleek Jan Overbeek vervolgens net niet opgewassen tegen zijn Hooglandse tegenstander. Uitslag 2,5 – 1,5 voor Hoogland en dat team gaat dus naar de bekerfinale. Jammer voor de Baarnaars, maar Baarn heeft een goede bekercompetitie gespeeld.

1 comment

  1. Ja idd. Erg teleurstellend. De stelling was zelfs beter voor mij volgens Houdini, voordat ik ‘ blunderde’ (lichtelijk tijd problemen). Mijn Loper bleek beter dan zijn Paard, ondanks de tegenstellende analyse.
    Jammer dus, maar volgend jaar hopelijk meer succes.

Comments are closed.