Extern, Uncategorized, Volwassenen

2e team van Baarn onderuit tegen Hilversum 4

Het 2e team trad vrijdag 18 oktober verzwakt aan tegen het 4e team van HSG omdat Jan Timmerman moest invallen met het 1e team die avond.

Rob Boss, Thur Breukers en Geertièn de Vries waren verhinderd.

Hierdoor zat Michiel aan het 1e bord, maar daar viel niet veel te genieten omdat zijn tegenstander er niet was. Dat leek een goede start voor Baarn.

Ton Koekkoek met wit aan bord 4 (rating 1426) kwam goed uit de opening, hoewel zijn tegenstander Huib Jochems (rating 1628) de open d-lijn beheerste. Aan aanvallen kwam hij dan ook niet toe. Door positioneel goed te verdedigen, kwam zijn tegenstander er ook niet door. Een bijna oneindig lijkend pionnengeschuif zag de Hilversummer niet zitten en bood remise aan. Dat accepteerde Ton– gezien het ratingverschil – met een fijn gevoel.

Erik van Lier als invaller met wit aan bord 6 koos voor het Damegambiet maar gooide de stelling veel te snel open, waardoor het niet goed ging.

Rien van Brummelen met zwart aan bord 3 poogde Scandinavisch te spelen met de dame op a5 maar zijn tegenstander zette het heel anders op. Een op zich goede aftrekaanval van Rien bij de 12e zet had hij nog even uit moeten stellen tot na zijn lange rochade. Nu kwam hij in een hele slechte positie en een dubbele aanval werd hem fataal.

Ook Freek Beekhuis aan bord 8 moest het onderspit delven.

Martijn Kruiswijk trof met de zwarte stukken Cas Amende op bord 7. Ook hier was het rating-verschil groot. Martijn heeft in zijn tweede seizoen extern spelen nog geen officiële KNSB rating en staat bij ons met een 1351 rating in de interne competitie genoteerd. Cas speelt al veel langer extern en in toernooien, en heeft een laatste KNSB rating van 1559.  Wit koos voor de Engelse opening en Martijn, weinig bekend met de opening, reageerde met het Omgekeerd Siciliaans (1. c4 e4). De spelers raakten snel verwikkeld in een variant op het vierpaardenspel. In het middenspel speelde zwart te aanvallend met als gevolg een slechte pionnenstructuur. Wit maakte hier goed gebruik van, en een fout van zijn tegenstander werd met een tactisch tussenschaakje omgezet in een kwaliteit voordeel. Door afruilen verdwenen alle stukken van het bord, waarna wit met zijn betere pionnenstructuur het eindspel won.

Eigenlijk was toen de wedstrijd gespeeld omdat we met 4,5 tegen 1.5 achter stonden.

Simon boekte een hele mooie overwinning aan het 2e bord vanwege zijn sterke paarden op e5 en d4 waar zijn tegenstander geen vat op kon krijgen. Eigenlijk kon hij kiezen waar hij de klap zou uitdelen.

Hij deed dat met verve, de wedstrijdleider van HSG greep in: tijd om op te geven.

Walter Schram behaalde op bord 5 een mooie remise, zodat de eindstand 3-5 werd.

We hopen maandag 28 oktober tegen Bussum op een beter resultaat.

Rien van Brummelen