Extern, Uitgelicht, Uncategorized

2e Schaakviertal Baarn op kampioenskoers

2e Schaakviertal Baarn op kampioenskoers

 

Het 2e viertal van Baarn speelde afgelopen vrijdag haar 5e wedstrijd van het seizoen tegen Nijkerk 2. Een dag eerder had mede-concurrent voor de koppositie, HSG uit Hilversum, al gespeeld maar op het moment dat de wedstrijd begon was de uitslag daarvan nog niet bekend.

De wedstrijd begon meer dan voortvarend voor Baarn. Op bord 4 speelde Jan Kessler met de witte stukken tegen Lub van Steeg.
Tot en met zet 4 werd er nog een vrij standaard Engelse opening gespeeld maar toen besloot Lub het in zijn ogen voortvarend aan te pakken door zijn paard naar g4 te spelen.
Dat paard ging vervolgens op zet 6 in de doos en niet alleen dat, Jan begon daarna een matnetje te weven. En op zet 12 was het ook zover.
Nog voor achten kon Lub zijn zonden gaan overdenken en kon Baarn het eerste punt bijschrijven.

En een korte blik op de overige borden leerde al snel dat een ruime overwinning in het verschiet lag.

In de partij tussen Rogier Burger met de zwarte stukken op bord 1 tegen Wim van Schaffelaar werd de Italiaanse opening gespeeld. Over het algemeen niet de meest spannende opening maar ook hier dacht de Nijkerk-speler het maar eens aanvallend aan te moeten gaan pakken. Maar ook hij kreeg het deksel op de neus. Burger won al snel een pion, wit dacht die nog wel terug te winnen maar dit ging volkomen ten koste van zijn stelling. Het ene stuk na het andere verdween van het bord en de kleur van die stukken was voornamelijk wit. Burger miste nog wel de snelste weg naar de winst maar zoals bekend is elke weg die naar winst leidt goed. En die weg bewandelde Burger, 2-0 voor Baarn.

Invaller Walter Schram speelde op bord 2 met de witte stukken tegen Wim Schuringa. Vanuit een Spaanse opening won wit op zet 15 een pion. Maar zwart had wel enige compensatie door een wat actievere stelling. Geheel volgens Nijkerks’ principe dacht zwart die activiteit uit te kunnen buiten. Wit had echter niet zo’n haast en verbeterde eerst zijn stelling. Toen zwart op een zeker moment besloot om een kwaliteit te geven was het eigenlijk al over, maar op zet 37 werd zwart wel duidelijk dat de vraag welke pion wit zou laten promoveren voor hem niet meer op te lossen was. 3-0, overwinning in de tas.

In de langste partij van de avond speelde teamcaptain Henk Willemsen op bord 3 met de zwarte stukken tegen voornaamgenoot Henk van Hell. De heren lieten hier de openingstheorie al vrij snel los onder het motto: laten we gaan schaken. En dat deden ze met overgave.
En dit keer was het de Baarn-speler die vol enthousiasme begon aan te vallen. De d, c-en b-pion van zwart stormden op en wit wist niet zo goed hoe hiermee om te gaan. Maar zwart kon de weg naar de winst niet direct vinden, sterker nog, wit nam het initiatief over.
Maar ook hij had de beslissende voortzetting niet en moegestreden besloten de heren dat remise misschien wel het meeste recht deed aan de gespeelde partij.

3,5 – 0,5 voor Baarn. Een mooie overwinning, maar des te feestelijker toen alsnog de uitslag uit Hilversum doorkwam: HSG verloren van Hoogland en daarmee staan Baarn en Hoogland in zowel match- als bordpunten precies gelijk bovenaan. Met dit verschil dat Baarn nog een wedstrijd te gaan heeft en alles in eigen hand heeft. Een gelijkspel in de laatste wedstrijd tegen de nummer laatst is sowieso voldoende voor het kampioenschap. Fingers crossed!

4 comments

 1. Een snelle en rake typering van de match, met een hoge mate van amusement. Mooi gedaan Walter !
  Ik heb gekeken naar de stand via de sgs-link op de site van onze vereniging, en mijn idee is dat we al genoeg hebben aan een gelijkspel in de finale ronde. Maar ik ben nooit zo goed in rekenen geweest …

  Henk Willemsen

 2. Gefeliciteerd met de overwinning! Ik schreef in een eerder stuk ook over promotie en degradatie. In het wedstrijdregelement staat echter:

  “Viertallencompetitie
  Voor de viertallencompetitie is geen promotie-/degradatie-regeling vastgesteld. In deze competitie zijn verenigingen vrij om zich in een klasse in te schrijven.”

  Je kan natuurlijk wel overwegen om dit viertal een klasse hoger te laten spelen, dan telt de uitslag ook voor de individuele elo-punten”.

  Ook leuk: dan speelt volgnend jaar Baarn1 tegen Baarn2 (en omgekeerd), maar ik denk dat inschrijving beperkt is tot 1 team. Misschien is een tweede achttal in de derde klasse een optie?

 3. Bedankt voor de reactie beiden, ik heb de tekst aangepast.

Comments are closed.