Beker (intern), Intern, Uitgelicht, Volwassenen

23

23

Op Goede Vrijdag kwamen toch nog 23 schakers naar het Rode Kruisgebouw om ronde 23 van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging te spelen. 23 is echter oneven, dus één schaker kwam voor niks. Dat bleek Suzan Roothaan, maar die vermaakte zich prima. Meegenieten van mooie combinaties en meetreuren met schakers, die grote fouten maakten. Bovendien zeer leerzaam.

Door een fout in de indeling of een afmelding had Suzan Roothaan geen tegenstander. Dat komt helaas een enkele keer voor en dan gaat de ongeluksvogel meestal enigszins teleurgesteld vroeg naar huis. Suzan niet. Zij is het prototype van de vrouwelijke schaker, die steeds wil leren en beter wil worden. Dus schoof ze de hele avond langs borden om te genieten van de 11 partijen die wel doorgingen. Mooie combinaties zien en leren van fouten van onoplettende schakers. En fouten werden er gemaakt!

Suzan (achtergrond, niet geheel zichtbaar helaas) had een leerzame avond.
Suzan (achtergrond, niet geheel zichtbaar helaas) had een leerzame avond.

Foutenfestival
Izaäk Schipper en Eble Mink spelen altijd een soort snelschaak. De stukken vlogen van het bord. Schipper had in het eindspel alleen nog een dame, maar die kon de 2 pionnen van Mink goed tegenhouden. De 7e overwinning dit seizoen al voor Schipper. Walter Schram is aan een goede serie bezig. Tegenstander Hens Albarda opende niet sterk en kwam al snel 2 pionnen achter. Daar kwam nog een pion bij en dat betekende weer winst voor Schram. Ton Koekkoek en Martijn Kruiswijk speelden een onderhoudende partij en waren in een spannend middenspel beland. Voordat het nog spannender werd, deed Koekkoek eerst een incorrecte pionzet en even later gaf hij pardoes een stuk weg. Jeugdtalent Rogier Burger had ook zijn dag niet. Hij verloor al snel 2 stukken tegen Christian Krijnen. Aangezien Krijnen geconcentreerd door bleef spelen, was er geen eer meer te halen voor Burger. Maar het kon nog sneller. Nelly Khalioullina verloor in haar partij tegen Ed Duister al in de 5e zet een stuk. Ze speelde nog kranig door, maar Duister gaf dit voordeeltje natuurlijk niet meer weg.
Walter Schram(l): goede serie
Walter Schram(l): goede serie

Eindspelstudies
Suzan Roothaan genoot met volle teugen van al die fouten. Maar ze zag ook evenwichtige en goede partijen. Concentratie is altijd erg belangrijk voor schakers. Tot de laatste zet moeten schakers dit op kunnen brengen, maar na 2 á 3 uur schaken wordt dat steeds moeilijker. En dan zijn ze juist in het eindspel beland. Twee partijen eindigden in remise. Werner Raudenbusch en Mario Lambrechts konden met hun remise leven. Conrad Keijzer had met een stuk meer misschien iets meer kunnen bereiken tegen Erik van Lier.
Opperste concentratie
Opperste concentratie

De langste partijen van de avond waren zeer interessant om te volgen. Frits Kok speelde een sterke partij tegen Pascal Losekoot, en kwam in een eindspel met gelijke lopers. De meervoudig clubkampioen bleef in opperste concentratie en daardoor kon Kok pionpromotie net niet meer voorkomen. Ook met een stuk meer in het eindspel is het niet eenvoudig om te winnen, vooral als er nog weinig speeltijd is. Het lukte Rob Boss toch tegen Henk Willemsen. Jeugdlid Piet-Hein Droogh en Henri Spijkerman bereikten een spannend eindspel met een loper voor Spijkerman en een paard voor Droogh. Dit leek op remise uit te lopen, maar Droogh overzag een tussenschaakje, waardoor een vrijpion van Spijkerman kon doorlopen.
Yme Brantjes en Geertièn de Vries speelden een halve finalewedstrijd in de A-bekercompetitie. Brantjes creëerde twee uiterst sterke centrumpionnen, die uiteindelijk bepalend werden voor de winst en het bereiken van de finale. Daarin treft hij Daan Lensink, een herhaling van de finale van vorig seizoen.
Roothaan heeft ongetwijfeld veel opgestoken van deze avond. Het is te hopen dat ze dat komende vrijdag zelf kan toepassen.

Uitslagen ronde 23:
Losekoot - Kok			1−0
Khalioullina – Duister		0−1
Brantjes - De Vries (beker)	1−0
Droogh – Spijkerman		0−1
M. Lambrechts - Raudenbusch	remise
Albarda - Schram		0−1
Koekkoek – Kruiswijk		0−1
Keijzer - Van Lier		remise
Willemsen – Boss		0−1
Schipper – Mink		        1−0
Krijnen – Burger		1−0

Stand aan kop:
1	Losekoot	830
2	Lensink		687
3	Krishnasing	685
4	Knight		666
5	Duister		640
6	Brantjes	571
7	Spijkerman	506
8	Breukers	504
9	Timmerman	471
10	Wiegers	        464

Vrijdag speelt vanaf 19.30 uur het 1ste achttal tegen Paul Kres 5 en het viertal tegen Hoogland. Om 19.45 uur start ronde 24 van de interne competitie. Let op: afmeldingen uitsluitend per e-mail: afmelden@baarnseschaakvereniging.nl

3 comments

Comments are closed.