Intern, Uitgelicht, Uncategorized, Volwassenen

2

2

Twee dagen achter elkaar schaken. De avond voor de primeur van het Jan Overbeektoernooi spelen de Baarnse schakers de 19e ronde van de interne competitie. Twee weinig gespeelde gambieten en twee om-en-om-stond-ik-beter-partijen maken er een bijzondere schaakavond van naast de andere schaakpartijen. Slechts twee witspelers profiteren van de beginzet met winst. De twee jeugdspelers waren aanwezig. Daarentegen één van de twee dames en één van de twee Lambrechtsen.

Een zeldzaam gespeeld gambiet brengt Losekoot met wit op het bord tegen Timmerman. Een keer en is gelijk de laatste is het commentaar van Losekoot na afloop over zijn sicilian wing gambit, 1. e4 c5 2.b4. Wit ontwikkelt sneller in ruil voor een pion. Als, zoals in de meeste gambieten, de pion wordt teruggewonnen staat de gambietspeler veel actiever en dus beter. Losekoot wint de pion terug en wikkelt bewust af naar een uitgekiend gewonnen eindspel met loperpaar tegen paard en loper van Timmerman. Allebei een vrijpion. Omdat het paard van Timmerman vast staat op de achterste rij beslist de vrijpion van Losekoot de partij.
Lambrechts jr. mag met wit tegen Lensink. Komt niet lekker uit de opening wat eerst een pion kost en later een stuk.
S Duister Brum2
Duister met zwart tegen Van Brummelen lijkt uit te lopen op een stuntje als Van Brummelen remise aanbiedt en de tijd op de schaakklok begint te verbleken. De pionnen staan vast met een diagonale uitloper naar de witte pion op c3. Als Duister met een offensiefje op de a- en b-lijn de twee witte pionnen op c3 en d4 wint, is het uit.
Keijzer prijst het spel van jeugdspeler Droogh als “overtuigend”. Keijzer probeert zich nog uit de benauwde positie te wurmen, tot de vrijpion van Droogh de eindstreep nadert.
Meeuwissen en Koekkoek spelen een om-en-om-stond-ik-beter-partij. Na de opening neemt Koekkoek met zwart snel het initiatief. Met passie wordt de jacht ingezet op de dame. Verrassend en brutaal neemt Meeuwissen zonder de dame het initiatief over. Ineens is de koning van Koekkoek het mikpunt. Het mat wordt ternauwernood voorkomen. In het eindspel van dame tegen twee torens is eeuwig schaak het einde van de partij.
Mw. Roothaan en jeugdspeler Burger spelen ook een om-en-om-stond-ik-beter-partij. Als er nog vijf witte pionnen van mw. Roothaan tegen een zwarte toren van Burger naast de koningen op het bord staan, besluiten ook deze om-en-om-schakers tot remise.
Van Klingeren verdroomt vroeg in de opening al een stuk van het bord. Krijgt er wel een pionnetje voor terug. Schram verdroomt er vervolgens nog twee pionnen af en zo krijgt Van Klingeren tegenspel met drie pionnen voor een stuk. Ergens schijnt Van Klingeren een remisevariant te missen. De winst staat op naam van Schram.
Willemsen met wit zet Vermulst onder druk. Gebruikt 33 minuten om de winnende zet te bedenken. Een verschrikkelijk goed paard redt Vermulst van de ondergang. Remise.
Van Lier houdt van aanvallend schaak, gambieten enzo om zijn tegenstander verrassend onder druk te zetten. Met zwart zet Van Lier tegen Boss het weinig gespeelde Albins tegengambiet op het bord. Boss behandelt de opening goed, maar verbruikt erg te veel tijd. Als Boss nog drie minuten heeft staan, staan er bij Van Lier nog vijftig. Dan gaat er een wit pionnetje van het bord, en nog een, en nog een…
K Boss Lier2
Krijnen heeft het betere spel tegen Schipper. Krijnen ziet mat-in-één niet, Schipper wel.

Uitslagen ronde 19
1.  Losekoot      - Timmerman 1-0
2.  M Lambrechts  - Lensink   0-1
3.  Van Brummelen - Duister   0-1
4.  Droogh        - Keijzer   1-0
5.  Meeuwissen    - Koekkoek  remise
6.  Van Klingeren - Schram    0-1
7.  Willemsen     - Vermulst  remise
8.  Boss          - Van Lier  0-1
9.  Roothaan      - Burger    remise
10. Krijnen       - Schipper  0-1
Stand na ronde 19
1.  Losekoot    672
2.  Lensink     611
3.  Krishnasing 557
4.  Knight      548
5.  Duister     498
6.  Brantjes    476
7.  Breukers    472
8.  Spijkerman  436
9.  Timmerman   398
10. Wiegers     391

3 comments

  1. Dhr. Duister, heeft de prijs gewonnen voor “kortste titel ooit” voor een verslag van de interne. Een goede beschrijving van m’n partij trouwens! Overigens, in tegenstelling tot uitspraken direct na de partij, misschien ga ik dat Wing gambit ooit weer eens spelen, zo slecht kwam ik niet uit de opening, bleek achteraf.

  2. Knap verslag, Ed. Niet 2, maar alle partijen lijken wel spannend!

Comments are closed.