Extern, Uncategorized

Baarn 1 – Rivierenland 1

dscn6882
Vrijdag 14 oktober stond voor Baarn 1 de eerste wedstrijd van het seizoen op het programma tegen Rivierenland. Ten opzichte van vorig jaar zijn er twee veranderingen in de team. De Baarnaar Ashley is naar Soest om daar zijn dromen van in de KNSB-competitie spelen waar te maken en de Soestenaar Geertièn is daardoor gepromoveerd naar Baarn 1. Daarnaast heeft Baarn 1 dit jaar ook een vaste invaller in de persoon van Erik Janssen. Hij is het nieuwste product van de befaamde Baarnse jeugdopleiding. Niet dat hij zelf bij de jeugd speelde, maar hij is als vader van één van onze jeugdleden komen binnenrollen. Zo zie je maar weer hoe veelzijdig onze jeugdopleiding is. Doordat 14 oktober de eerste vrijdag van de herfstvakantie was moesten Daan en Marco helaas afzeggen in verband met vakantieplannen. Daarvoor in de plaats speelden Erik en Henri.
Afgelopen seizoen was de wedstrijd tegen Rivierenland het eindpunt van de kampioenschapambities van Baarn. In een wedstrijd waar maar zeven mensen opgesteld konden worden werd er helaas verloren en werd de achterstand op DBC onoverbrugbaar. Baarn was dus van te voren gewaarschuwd dat het een moeilijke wedstrijd zou worden.
Pascal mocht op het eerste bord tegen dezelfde tegenstander als vorig seizoen. Deze speelde erg snel en het bleek achteraf ook dat hij zich grondig had voorbereid op Pascal. Pascal moest langer nadenken en na een inschattingsfoutje kwam hij minder te staan. Net toen het leek dat zijn tegenstander winnend voordeel kon krijgen kwam er opeens een remise-aanbod. Na er even over nagedacht te hebben kwam Pascal tot de conclusie dat het risico te groot was en nam hij het maar aan.
De wedstrijd tegen Rivierenland was voor Yme een belangrijke. Hij was het namelijk die vorig seizoen eigenlijk de achtste speler had moeten zijn, maar een middags dutje gooide toen roet in het eten. Zijn tegenstander schotelde hem een zijvariant van de Najdorf voor. Bij perfect spel van wit is het niet zo’n goede variant, maar Yme wist dat niet te produceren en moest daarna al snel verdedigen tegen een mataanval. Echter toen zijn tegenstander afwikkelde naar een eindspel van twee Torens+Loper en een pion extra tegen twee Torens+Paard bleek dat het Paard veel sterker dan de Loper. Yme bereidde zich voor op een gecompliceerd eindspel, maar door een blunder van zijn tegenstander kon hij door nog een pion te offeren een andere pion naar de overkant loodsen en daarmee de opgave afdwingen bij zijn tegenstander.
David speelt graag scherpe partijen en toen zijn tegenstander een gambietpion aanbood nam hij die dan ook graag aan. Zijn tegenstander ging de scherpste variant uit de weg, maar dit zorgde er wel voor dat David twee pionnen voorkwam. Dit ging echter wel ten kosten van zijn pionnenstructuur en de veiligheid van zijn Koning. Toen zijn tegenstanders stukken de koningsstelling binnen vielen was eeuwig schaak onvermijdelijk en daarmee was remise een feit.
Erik mocht bij zijn debuut meteen op het vierde bord aanschuiven. Hij kreeg de Nimzowitsch verdediging (1. e4 – Pc6) tegen zich en nadat zijn tegenstander met een schijnoffer Dames kon ruilen kwam er gesloten stelling waarin subtiliteit vereist was. Hij had wel een ontwikkelingsvoorsprong, maar dit bleek niet genoeg om door te breken en na wat stukken geruild te hebben kwam er een volledig gesloten eindspel op het bord, waarin niets meer te beleven was.
Kasper heeft met wit al honderden keren het Morragambiet (1. e4 – c5 2. d4 – cxd4 3. c3) op het bord gebracht, maar deze partij mocht hij een keer met zwart kijken hoe het is om daar tegen te spelen. Zoals gewoonlijk in deze opening kwam er een erg gecompliceerde stelling op het bord. Toen wit de kans zag om een stuk te offeren ging hij er voor en de zwarte Koning werd opgejaagd door de opstomende witte stukken. Toen de zwarte Koning op g8 zijn eigen Toren op h8 uit de partij hield dacht wit dat er ook nog wel een Toren geofferd kon worden. De complicaties die ontstonden waren niet eens door vier man bij de analyse te bevatten en het is dan ook geen schande dat Kasper het niet allemaal zag. Dit betekende helaas dat Rivierenland een punt mocht bijschrijven.
Ed krijgt de voor hem welbekende Spaanse opening op het bord. Zijn tegenstander weet al snel de theorie niet meer en Ed komt dan ook goed te staan en hij weet zelfs een pion te winnen. Dit zorgt er voor dat zijn tegenstander op zoek gaat naar complicaties en daarbij zelfs een kwaliteit offert. Om in deze complicaties een weg te vinden begint Ed ook veel tijd te gebruiken en nadat hij de kwaliteit terug moet geven komt hij in een moeilijk Toreneindspel dat met weinig tijd op de klok helaas niet te verdedigen was.
Geertièn staat binnen binnen de club bekent als iemand die vaak lang nadenkt, maar deze partij mocht hij eens van het genoegen genieten van een tijdsvoorsprong. De opening was Geertièn niet bekend en hij kwam dan ook wat gedrukt te staan. Uit ervaring wist Geertièn dat zijn tegenstander niet op ingewikkelde varianten in kon gaan en dus blufte hij zich hieruit door een eigenlijk niet helemaal correcte variant te spelen. Hierna was het nog steeds een heel moeilijke stelling voor beide spelers en toen hij een remise-aanbod kreeg zag hij niet hoe hij voordeel zou kunnen krijgen, dus nam hij het aan.
Henri had een lastige partij. Na een vrij standaard opening kwam hij in een moeilijk middenspel terecht. Na een foutje van zijn tegenstander had hij de mogelijkheid om het initiatief te grijpen. Toen hij dat echter niet deed kwam er een remise-achtig eindspel op het bord. Door een verkeerde ruil kreeg zijn tegenstander een sterk Paard en een Henri een vrij hopeloze Loper. Via een tactisch grapje had zijn tegenstander direct een pion kunnen laten promoveren. Toen hij dat niet deed mocht Henri toch weer op remise hopen. In plaats van rustig te spelen dacht Henri een pion te kunnen meepakken op de Damevleugel, echter een paar zetten later kwam hij er achter dat de vijandelijke Koning op de Koningsvleugel al zijn pionnen kon oppeuzelen en moest hij ook opgeven.
De meerekenende lezer zal tot de conclusie komen dat dit helaas betekent dat Baarn met 3-5 verloren heeft. Hierdoor gaan de kampioenschapsambities van Baarn voorlopig in de koelkast. Het seizoen is echter nog lang en er zullen nog genoeg kansen komen om het weer spannend te maken.

1 comment

  1. Een pracht verslag, Yme! Jij blijft tegen Rivierenland wel dé uitzondering: nu als enige gewonnen! Jammer dat net verloren werd, maar Baarn 1 heeft er wel voor gestreden, dus ik verwacht nog veel van dit team.

Comments are closed.