Beker (intern), Intern, Uitgelicht, Volwassenen

1 remise

1 remise

Foto’s Ton Koekkoek

Komt weinig voor op de Baarnse schaakvereniging. Hooguit 1 keer per ronde. Tussen de topgrootmeesters is het schering en inslag op de toernooien. Nederlands beste schaker staat er om bekend. Tot groot vermaak van de bezoekende landgenoten heeft Giri op het Tata Steel toernooi eindelijk deze ban doorbroken. De REMISE.

Timmerman – Duister   remise
De strijd om de tweede plek. Timmerman met wit wilde en moest winnen om Duister met de zwarte stukken naar plek drie te schuiven. Maar wel tegen die duffe Caro Kann. Vroeger een slappe remise-opening genoemd. Duister weet wel beter, heeft er mooie punten mee gescoord. Timmerman kon ook deze keer zijn witte  f-pion niet stil laten staan tijdens de eerste zetten. Maar in de Caro Kann schijnt f4 niet altijd de beste plek voor de witte f-pion. Duister zat niet op te letten. Schoof de zwarte stukken niet zo lekker en miste na de opening een tactische grap. Enkele zetten later miste Timmerman een tactische doorbraak met… die f-pion! Timmerman kreeg nog wel druk op de damevleugel. Toen Duister de druk wist te neutraliseren bood Timmerman remise aan.

Lambrechts – Kok   0-1
Een stevige vierde plek voor Lambrechts, met Kok in de achtervolging. Ze speelden tegen elkaar. Voor Kok is winnen aansluiten. Lambrechts deed het met wit op zijn Italiaans, kreeg licht voordeel in de opening. Licht werd zwaar toen Kok een stuk weg blunderde. Daar stond wel wat tegenover. Open lijnen en… een matdreiging. Wit verdedigde niet optimaal. Kok kroop wat dichter naar de vierde plek.

Van Lier – Schram   0-1
De partij tussen Erik van Lier met wit en Walter Schram begon rustig met de gesloten variant van het Siciliaans. Maar tussen de 8e en de 14e zet ontstond een foutenfestijn van jewelste. Schram onderkende in eerste instantie het gevaar van een oprukkende e-pion onvoldoende. Van Lier offerde daarna zijn loper op f7, achteraf gezien een onjuist offer maar Schram zag dermate veel niet-bestaande aftrekschaakberen op de weg, dat hij de loper niet sloeg maar met zijn koning aan de wandel ging. Toen, echter, Van Lier daarna overzag dat via een tussenschaakje zijn paard van het bord ging, sloeg het voordeel om naar zwart. Schram begon wel weer juiste zetten te doen en het materiële voordeel liep op naar een paard en 2 pionnen. Op dat moment bood Van Lier remise aan maar dat aanbod werd begrijpelijkerwijs door Schram afgeslagen. Toen Van Lier op de volgende zet ook nog zijn toren weggaf konden de stukken weer in de doos.

Willemsen – Van Klingeren   0-1
Op de eerste zet laat Willemsen met wit het liefst zijn linkerpaard naar links springen. De Reti. Tegen Van Klingeren achter de zwarte stukken verkreeg Willemsen licht positioneel voordeel met de oprukkende pionnen. Echter… in zijn aanvalslustige spel vergat Willemsen een belangrijke pion, die ineens niet meer mocht meedoen. Vervolgens vlogen de pionnen en stukken naar het warme zuiden. Van Klingeren moest met twee pionnen meer flink aan de bak om de weerstand van Willemsen te temperen. Dat lukte.

Keijzer – Breukers   0-1
Breukers mocht met zwart tegen Keijzer zijn geliefde Frans neerzetten. Keijzer laat een pionnetje in de opening. Daarna nog een en daarna kon Breukers het punt bijschrijven.

Mink – Meeuwissen   1-0 (bekertoernooi)
Eentje voor het bekertoernooi. Tussen de ratingpunten zit wat ruimtevoordeel voor Mink. Honderd punten. Hierboven zien we de zwartspelers winnen, behalve die remise. Meeuwissen met zwart zag  zijn paard van het bord springen. Mocht niet meer terug. Mink bleef koel. Tot de torens van Meeuwissen omvielen. Mink naar de volgende ronde.

Uitslagen ronde 18

Timmerman - Duister    remise
Lambrechts - Kok      0-1
Willemsen - Van Klingeren 0-1
Van Lier  - Schram    0-1
Keijzer  - Breukers   0-1
Mink    - Meeuwissen  1-0 Beker

Stand na ronde 18

 1. Krishnasing  715
 2. Duister    618
 3. Timmerman   579
 4. Lambrechts  534
 5. Kok      508
 6. Kruiswijk   478
 7. Pelter    445
 8. Burger    424
 9. Spijkerman  422
10. Van Klingeren 413

3 comments

 1. Weer een knap verslag, Ed. Ondanks tijdgebrek heb je dat maar mooi voor elkaar gekregen. Hulde!

 2. Mooi verslag weer Ed! Ik denk alleen dat Willemsen zijn réchterpaard naar links laat springen. 🙂

Comments are closed.